Thursday, November 1, 2012

Yes Y.E.S YES!

Mesti korang tertanye-tanye ape maksud ketiga-tiga yes tersebut. Ketiga-tiga perkataan tu masing2 membawa maksud yang berlainan iaitu bagi yang first tu;"Yes" tu menerangkan ape yang sedang aku buat yang dirasekan betul la. Yang "Y.E.S" tu pulak bermaksud Year End Sale. Dan last sekali adelah "YES 4G" sebenarnye.
ni movie pulak....

Bukanlah pasal asal usul yes ni yang aku nak terangkan dalam entri ni. Tapi kali ni aku nak bagitau la yang aku dah pon beralih angin dari guna Maxis internet kepade Yes 4G ni.

Antara sebab yang aku bertukar ni adelah aku merasekan yang Yes ni best. Setelah hampir seminggu bertukar, masih terbukti kecekalan kebestannye! Sebabnye bende ni boleh bawak ke mane saje aku pegi. Kecikkan. Senang.... Even dalam tandas masa sebelum matlamat masing2 tercapai, boleh la online jugak kan. Check in dekat dalam tandas awam.

Lagi satu, konsep benda ni macam wifi la. Banyak gadjet boleh connect dalam mase yang same. Kire boleh la main dota, cs, tanpa menggunakan wifi kolej yang amat 'laju' tersebut. Kalau pakai Maxis tu, aku sorang je la yang boleh online. Orang lain hanye boleh melihat je keseronokan aku online. Tapi ingat, password tu jage. Karang sedap je orang guna. Tapi takpe. Kalau power in your hand sebab dah name aku punye, jadi suka hati aku la nak on/off kan die ikut kehendak aku. Naseb la kalau ade orang tengah download, padan muka download separuh jalan. Suka hati je nak guna kan.... Bayar la

Jangka masa bagi benda ni hidup adelah sekitar 6 jam. Biasenye aku bukanla on 6 jam straight. Aku bukak bila perlu je la. Disebabkan aku ni bukan penonline tegar, maka boleh la bateri tu tahan dalam 2-3 hari.

Bab speed pulak, tak la begitu mengecewakan. Die punye speed kite boleh tau dengan tengok die punye lampu. Kalau hijau, laju la. Kalau kuning, biasa2 je. Kalau merah, agak lambat. Itu orang tu yang cakap. Tapi aku pelik jugak la sebab mase aku pegi rumah sepupu aku, lampu benda ni merah. Tapi bile bukak YouTube, takde buffer2 ni. Straight je tengok. Tak tau la sebab mungkin kuota banyak lagi kot.
Maxis

YES

Dalam gambar di atas, Maxis menang la. Sebab dekat rumah aku ni, memang ade pencawang Maxis pon. Tapi, kalau agak2 memang dah lambat, ape susahnye? Bawak je la dekat tempat lain yang laju. Lokasi speed ni adelah dekat bilik aku tanpa menggerakkan laptop aku walau semeter pon.

Sekarang citer pasal harga pulak. Bab harga ni mesti taruk bawah2 punye. Aku pilih pakej RM68 memandangkan Maxis aku pon pade harga yang same jugak. Kuota pon same. TETAPI... diulangi TETAPI, untuk mase 3 bulan ni sempena Y.E.S(Year End Sale) ni die ade bagi 1GB kuota free. Kire 5GB la sekarang ni. Sempena Y.E.S ni jugak, die punye modem ni kurang harga jugak. Tambah tolak harga modem tu, daftar, ape2 lagi la harganye cuma RM230. Kalau biasa dalam 300 lebih jugak kot. Sebab tu la aku sebat terus bende ni.


Jadi, betul tak ketiga-tiga yes tu.

kalau dah minat, sebat je lah....


7 comments:

Syakir Rahman said...

aku suka tgok cter 'yes'....ahahahaha

Ridzwan Mohamed said...

ooo ye ke. tak pernah tengok pon

Liyaa Mf said...

Speed tu as usual tgk area kat mana kita on9 ke? & byk ke area yg dea leh laju. Maksud aku, kabel pencawang dea byk tempat ke? Hehe. Beriya lak tanye.

Okeyy! Aku berminat psl Year End Sale je. Tp rupanya still cite psl Yes 4G. Grrrr. Tp naseb baek still ada kaitan :D

Ridzwan Mohamed said...

yup. speed die depend kat mane kite berade. tp die kan mudah alih. so contoh kalau dekat rumah, try la letak dkt mane yg lampu die hijau. even time dlm kereta pon boleh. smbil duduk2 dlm kereta tu, boleh online. bab pencawang tu tak tau la pulak...

sape tak seka yes ni kan

chot ok..! said...

baru tahu..nice sharing..:)

saifudin abu izzudin said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

Ridzwan Mohamed said...

chot ok..!: ok :)

saifudin abu izzudin: orait