Wednesday, February 29, 2012

Kene Update Jugak Blog Hari Ni

Assalamualaikum,salam sejahtera,salam 1 Malaysia.Ape yang aku nak tulis ni adelah memang berdasarkan ape yang tersirat pade kepale otak aku.

Sebenarnye,takde bende yang penting sangat pon aku nak postkan hari ni.CUMA hari ni kan adelah 29 Februari.Tarikh ni kan dalam 4 tahun sekali je kan.
gambar hiasan...tapi blog aku ade tarikh mengikut pade setiap posting


Kalau ikut blog aku,memang ade tarikh pade setiap post2 aku tu.Kalau blog2 korang tu,tak tau la aku kan.Jadi berdasarkan gambar tu,entri ni nanti akan bertarikh 29 Februari.Aku rase post ni boleh diklasifikasikan sebagai post yang 'mahal'.Maklum sajelah kalau nak lagi,tunggulah lagi 4 tahun iaitu 2016 nanti.Kalau kite ni masih dikurniakan nikmat hidup sampai tarikh tersebut takpe la.Kalau tak,wallahualam.

Lastly,pade kesempatan ni aku nak wish Happy Birthday pade mereka yang menyambutnye pade hari ni.Aku lahir pade tahun 1992 yang merupakan tahun lompat.Tapi bukanlah tarikh ni.Akhir tahun nanti besday aku.Cuma boleh kate ramai jugak la kawan2 sebaya aku sambut besdaynye yang 'kelima' hari ni.

Monday, February 27, 2012

Facebook Tanpa Gadjet


Bunyiknye kedengaran agak pelik kan?Tapi bende yang aku nak postkan ni adelah suatu realiti dan bukannye cakap kosong.Carik entri2 lame aku yang tunjuk aku berbohong.

Aku rase boleh kate setiap seorang dari 4 orang dekat Malaysia ni ade facebook.Mungkin 3 orang lagi tu adelah buta IT,warga emas yang tak berminat atau pon penduduk ulu mane entah yang kejenye sambung ekor beruang tetiap hari.Kalau yang deactivate sekali pon,kirenye tetap ade Facebook lagi kan.

Gadjet yang maksudkan disini adelah termasuklah pc yang terdiri daripade desktop dan laptop,I-Pad,Galaxy Tab,dan seumpama dengannye,smart phone macam BlackBerry,Samsung S2,Nokia 3310 atau seumpama dengannye.GPS juga termasuk jugak ye antare gadjet ni.Cuma tak boleh berfacebook je.

Oleh sebab tu la aku rase malas nak cakap lelebih pasal Facebook ni.Jadi ape kate korang layan je gambar dekat bawah ni.
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
\/
tak nampak?sila klik...


Haa macam mane?Tak tipu kan.Jadi terima la ia sebagai suatu fakta ye.

Sunday, February 26, 2012

Roti Canai Terbang


Dan Yang sebenarnye,bende ni sepatotnye dah lame dah aku post.Adela sepatotnye dalam bulan lepas.Cuma aku je yang tak berkesempatan nak post sebabnye sibok dengan assignment la,test la,dating dan yang paling penting adelah internet connection ibarat siput yang hidup segan mati tak mahu.

Aku post ni pon sebabnye aku ade dekat rumah akak aku.Die pasang unifi,so ape lagi...

Video yang aku nak tunjukkan ni adelah yang dirakamkan aku sendiri .Jadi ape kate layan dulu video ni....
video
Video ni aku rakam mase aku dengan family aku nak balik kampung aku dekat Segamat,Johor.Tapi lokasi kedai ni adelah di Tangkak,Johor.Kalau exit dekat highway tu,belok kanan menghala ke pekan Tangkak.Tapi sebelom sampai pekan die tu,akan jumpe Kampung Seri Maamor dan disitulah kedainye yang berwarne hijau.Betol2 di tengah tepi jalan!

Sebelom aku rakam video ni,aku pon dah mintak permission dari si penebar roti tu.Lagi aku rakam lagi la die buat aksi tu.

Asalnye akak aku yang recommendkan.Bagi aku roti die sedap,lembut,Mungkin sebab dah terbang kot.

Thursday, February 23, 2012

Malang Tidak Berbau,Tapi Bende Ni Memang Berbau!

Nak dijadikan cerita,ade satu hari ni,aku jalankan rutin harian aku macam biasa tanpa ade perasan tidak sedap hati atau seumpama dengannye langsong pade ketika itu.

Macam hari2 biase,aku akan gerak ke kelas lebih kurang 10 minit sebelom kelas bermula.Untuk ke kampus,aku kene la turun dari bilik dulu sebab tak pernah dibuat mane2 student dekat kolej aku ni bawak naek moto ke bilik memasing.

Dari jauh memang takde bende yang asing atau ganjil pon pade moto aku tu.Tapi bile dekat,tu dia,suatu objek yang dinamakan taik burung betol2 ade atas seat moto aku.Naseb bukan dekat depan betol.Kirenye dapat la aku duduk kalau aku tak basoh dulu.
these birds make me angry!


Tapi manusia mane yang biar je supaye die boleh duduk dan membawa kemana saje bersama taik burung tu tadi.Aku pon dengan confidentnye pegi tolak moto aku tu pergi dekat sikit dengan paip.Mujur aku parking dekat dengan surau.Jadi gune la sikit air surau ek.Sikit je pon.Semalam aku tengok ade pak arab siap basuh Rexton lagi kat situ.

Lepas tu,memang malang tu tak berbau,pusing2 je kepala paip tu,setitik pon tak keluar.Yang keluar adelah perasaan bengang aku la.Aku nekad ambik je kain buruk dalam moto aku tu,terus aku sental.Tapi mane la nak bersih sangat kan bile kering je.Ingat ape,dry cleaning ke?

Aku pon duduk atas moto tu ke depan je.Habis je kelas ari tu,aku teros buat operasi.

Wednesday, February 22, 2012

Lambang Yang Aku Menyampah Bile Ngadap PC

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.Dah lame dah update blog.Kalau ade anugerah blogger yang paling malas,aku rase aku adelah antare finalisnye.

Kali ni bukan pasal anugerah yang aku nak postkan.Cume sekadar nak berkongsi pasal lambang yang paling menyampah aku tengok bile mangadap pc.Nak tengok ape die?
ni lah die!


Sebab2 macam2 ni la nafsu keinginan untuk mengupdate blog terbantut.Syukur pakai broadband.Walaupon boleh menjadi siput kadang2,aku rase lagi baiknye kot.

Semalam adelah 21 aribulan,maka dengan secare automatiknye kuota bulanan broadband aku pon direnewkan.
gambar lame...malas nak amek gambar baru

Wednesday, February 15, 2012

Peristiwa Pade 14 Februari

Ape yang korang bakal bace lepas ni adelah bukan la nak ceritakan pasal sejarah,asal-usul atau ape yang berkenaan dengan Hari Kekasih ni.Aku sebagai rakyat Malaysia memang menyokong penuh pengharaman hari kekasih ni daripade disambut.

Bende yang aku nak ceritakan ni adelah bekenaan dengan ape yang telah berlaku pade aku semalam iaitu 14 Februari 2012 atau 22 Rabiulawal 1433H.Nak tau apekebendenye?

Meh tengok gambar dekat bawah ni.

Ha3.Takde bende yang spesial pon.Saje je post entri ni.Lagipon bukan senang woo nak dapat peluang macam tu lagi.Ape lagi kalau internet laju?Jangan pikir bukan2 ea sebab ianye adelah wifi UTM.Segala bende yang aku buat sama ada baek atau tidak,segalenye diorang dapt detect.

Friday, February 10, 2012

Mungkin Sebab Tu La Orang Datang Awal

Hari ni adelah hari Jumaat yang merupakan penghulu segala hari.Kalau nak ikutkan dah masok hari Sabtu dah kot sebab kan kalau ikut Islam,lepas Maghrib je dah kire hari lain.

Cakap pasal hari Jumaat,mesti la ade sembahyang Jumaat kan.Ape yang aku nak postkan ni adelah ape yang aku alami tadi mase nak pegi masjid.

Aku pegi dalam lebih kurang 5 minit sebelom azan la.Sampai dekat tangga masjid tu,memang ramai bebudak yang rate2 nye sekolah rendah lagi la.Nak ikutkan boleh tiap2 minggu aku tengok situasi yang same cume yang berbeza sikit dari minggu2 lain adelah boleh kate semua budak dekat situ tadi pegang burger.
gambar hiasan...bukan la burger macam ni.



Aku pelik jugak la.Aku ingat diorang beli burger tu.Lepas tu aku pikir balik ade ke orang jual burger time2 camni nak2 pulak dah dekat masok waktu.Biasenye orang jual burger malam je kan.Jalan depan sikit,lagi segerombolan bebudak datang lagi dengan masing2 dekat tangan ade burger sorang sebijik.

Kesimpulannye,bukanlah aku jealous pon dengan bebudak tu semua,sebab mase aku time2 diorang tu banyak kali jugak aku dapat bende2 tu semua mase sembahyang Jumaat.Tapi bukanla burger,cume kadang2 dapat gula2,kadang2 kalau nasib baik,dapat la jugak nasik.Tapi sekarang nak dapat pisang pon payah dah.Sekarang ni,adekah bende2 ni semua adelah strategi untuk orang datang masjid ke ape ha...?

Thursday, February 9, 2012

Pangillan Misteri

Kesah ni baru je berlaku dekat aku.Kesahnye bermula mase nasi yang aku order untuk lunch baru je sampai dekat atas meja aku.Belom sempat buat bende yang patot pade nasi terbabit,tetibe je handphone aku berbunyik.

Aku tengok nombor yang call aku tadi memang takde dalam phone book aku.So aku angkat je la.

Angkat2 je suara lelaki yang tanye yang tengah jawab telefon tu adelah aku sendiri.Aku cuak jugak la dah la aku tak kenal sape yang call aku tu.Pastu tanye betol tak ni nombor aku.Rupe-rupenye orang nak promote unifi.Naseb tak hilang selera makan.

nak pasang yang sebenar belom berkemampuan lagi,pasang niat je la dulu.
Itu aku tak berape nak ambik kesah sangat.Tapi ape yang terjadik pade petangnye pulak lagi la buat aku tertanye-tanye sampai sekarang.Kesahnye pulak mase aku tengah syok online,handphone aku bunyik lagi.Macam biase,nombor yang call tu pon takde dalam list aku.Bile angkat je,aku tau yang cakap tu seorang pompuan India berdasarkan care die cakap.Lagi sekali,die call nak promote unifi.

Tapi bukan tu aku nak cerite,tapi yang aku peliknye,dari mane die dapat tau butir2 aku ni.Siap cakap kalau aku setuju nak pasang unifi,die datang ke rumah aku yang beralamat di sekian....sekian...

Memang musykil la.Sebabnye aku rase,sampai saat ni,aku tak pernah langsong daftar dengan mane2 cawangan TM ni.Untuk pengetahuan jugak,biasenye ayah aku suruh pegi kedai TM untuk bayar bil tepon.Tapi tu semua tahun lepas.Dan untuk tahun ni,bukan sahaja tidak pernah menjejakkan kaki di kedai TM,nak lepaskan batuk di kedai TM pon tak pernah lagi tau.Memang misteri.

 

Saturday, February 4, 2012

Simbol Kemewahan Orang Melayu

Korang layan citer Melayu tak?Kalau aku,aku jawab setongah jo yang den layan.Yang mano den berkonan dengan pelakon atau jalan citer yang nampak menarik jo den layan.Yang bodo2 den tak layan la.Tu jawapan aku.Kalau korang aku tak tau la.

Dari ape yang aku perhatikan daripade kebanyakan citer2 Melayu ni kan,aku dapat simpulkan beberape kesimpulan la tentang simbol2 kemewahan orang2 Melayu yang disertakan dalam citer terbabit.Antarenye adelah:

Kereta
Ape yang aku tengok la,kebanyakan kereta yang die pakai adelah Mercedes ngan BMX BMW.Belom pernah lagi aku nampak citer Melayu terutamanye drama2 pakai Audi R8(kereta idaman;Insya-Allah)dalam citer tu.

Pangkat
Kalau nak tunjuk mewah,aku tengok orang tu kebanyakannye adelah yang bergelar Datuk.Yang ni aku boleh terima sebab secare realitinye la kan,kalau pangkat Datuk tu,biasenye aku tengok dianugerahkan pade mereka yang ahli perniagaan,jutawan,orang dah berjase dekat negare.Pangkat Datuk Seri pulak kebanyakannye dianugerahkan dekat tokoh2 politik tak kire la dari parti ape sekalipon.Dan Tan Sri pulak kepade mereka yang bergelar Bilionair(insya-allah),yang namenye telah ade pon dalam Forbes.Memang padanla diorang pakai Datuk je.

Gadjet
Aku tengok kalau ade laptop,mesti pakai Apple.Aku punye pendapat la kan,best lagi pakai Bill Gates punye barang dari Apple tu.Bab handphone pulak,aku tengok kebanyaknnye pakai Iphone,tak pon pakai BlackBerry je.Aku rase Samsung Galaxy Note atau S2 lagi best kot.

Tempat yang selalu kunjung
Biasenye kalau ade watak2 yang berlagak la kan,mesti die cakap die ni dari London.Tak pon dari New York atau Paris.Bagi aku banyak lagi tempat yang best.Even aku tak pernah pegi tempat2 tu semue,aku rase banyak lagi tempat yang boleh tunjukkan kemewahan macam Dublin,Brussels,Berlin,Milan,Madrid,Moscow,St.Petersburg,Venice,Amsterdam paling tidak aku ambik Asia je la contohnye Tokyo,Seoul,Osaka takpon Dubai.Lagi la nampak mewah kalau dekat Dubai tu.Aku rase bersepah Ferrari.
kan cantik ngan mewah Dubai ni

Aku rase itu sajo yang dapek den senaraikan.Kalau ado laei komen la yo.Lagi satu,aku rase jarang sekali aku tengok diorang2 ni semua ade bot atau jet peribadi sendiri.

Akhir kato,entri ni bukan untuk menjatuhkan sesape pon.Memang takde niat pon.Jangan nak menyaman-nyaman aku pulak lepas ni.Lagi satu ni semua adelah pandangan dan luahan peribadi aku sendiri.Bagi aku banyak care nak kaye.Pertame kene la pasang la niat tu kan.Semuanye kerana Allah.Lepas tu usaha,doa,tawakkal.Sambil buat bende2 tu semua,buat la amalan2 yang boleh datangkan rezeki tu.Paling senang sekali istifar bebanyak.Even tengah update blog ni pon boleh istifar.Lepas tu luang2kan lah sikit mase dengan bace surah Al-Waqiah.

Thursday, February 2, 2012

Eh, Ade 10 Sen Baru La!

Seperti mane orang laen,mesti dalam satu hari tu ade buat bende yang diberi name usus naga urus niaga atau jual-beli.Aku tak tau la kedua-dua bende membawa maksud yang same atau ape sebab aku bukan budak bussiness pon mahupun akaun.

Korang mesti buat punye la.Contoh yang paling senang adelah beli mamee.Tu kire jual-beli la kan.Tak pon nak masok tandas awam.Paling tidak 30 sen kene caj kan.

Ok la,sebenarnye aku nak citer pasal duet je.Kesahnye aku ade la beli barang ni.Seperti lazimnye,aku jarang bawak duet syiling bebanyak kalau keluar.Tujuannnye malas nak berat2 wallet,bising,dan paling penting aku nak balik duet syiling bile cashier bagi baki.Memang dah jadi tabiat aku yang suke kumpol duet syiling terutamenye bile nak dapat baki.Bukan nak bermegah atau riak atau seumpama dengannye,alhamdulillah,untuk sem lepas je duet syiling yang aku kumpul cecah la jugak RM110.

Balik semule pade kesah aku tadi,time belek2 duet2 tu lepas beli barang tu tadi,aku dapati satu syiling ni laen macam je.Memula aku ingat die bagi token maen dekat arcade game ke.Sekali lagi tengok tertera tulis Bank Negara Malaysia.Ingat baru nak ban kedai tu tadi.Rupenye aku yang bengong.

ni lah die!


Sementare penggunaannye masih belom lagi meluas atau banyak,aku buat keputusan untuk simpan dulu duet tu.Kalau biasa orang kedai tanye ade syiling tak,aku terus dengan pantas jawab "takde!".Aku sanggup tambah lagi barang bagi genapkan terus bayaran tu.

Wednesday, February 1, 2012

Tinggal Lagi 3!

Seperti mane yang sedia maklum,hari ni adelah cuti umum bagi Wilayah Persekutuan.Maka dengan ini ramai orang khususnye KL ni pergi jenjalan.Tak pon duduk rumah je.Ade jugak yang ambek cuti besok dan Jumaat seterusnya menjadikan cuti mereka seminggu terus sebab hari Isnin dan Selasa minggu depan pon cuti.

Sebenarnye aku bukan nak cakap pasal cuti pon.Tapi aku nak post pasal aku pon turut serta dalam golongan yang jenjalan ni.Tapi bukan jalan ke mane sangat pon.Setakat KLCC je.Tujuan pegi KLCC pon sebab nak gune BB1M tu la.Dulu aku ade post pasal BB1M ni.Kalau nak tau klik sini.

kurang jelas pulak gambar ni


Masok je Kinokuniya dekat KLCC tu,aku tak tau nak beli ape.Bile tengok banyak2 macam tu rase kalau kerajaan bagi baucar RM1000 pon aku rase belom cukup lagi.Tapi sekadar beli je la.Bacenye lain citer pulak ek.Tambah pulak buku2 dekat situ hampir keseluruhannye in english.

Untuk tidak mensia-siakan duit minyak moto aku datang situ,maka aku ambik la sebijik buku ni.Macam best je.Disebabkan ade balance RM2 lagi dekat baucar tu,aku pon tambah lagi beli komik.He3 satu je.Lagi pon lebih komik tu pon bayar pakai duit sendiri.Malas pulak nak gune lagi baucar lagi satu tu.Rase macam tak berbaloi pulak nak tambah lagi buku yang nak dibeli tu.Dah la dengan ramai orangnye lagi.
ni la die!


Member aku habis terus RM100.Tapi aku cuma habis RM50 je.Kire ade 3 lagi baucar aku tu.Nanti bile2 mase free,bole la pegi kedai buku lain ke,bookfair ke,janji sebelom 31/3 ni
tinggal 3

Ini 1 Malaysia Ke?

Aku pon malas nak mengomel panjang pasal 1 Malaysia ni.Aku rase la hampir semua rakyat Malaysia dah tau dah pasal 1 Malaysia ni.Yang sokong,yang benci, semua ade.Tapi tu semua aku tak peduli korang nak suka ke,nak benci ke janji korang tau kan?Dah kalau tak tau macam mane nak suka tau tak kan.

Yang aku nak postkan hari ni adelah bende yang aku nampak sendiri la senang citer pasal bende yang ade kaitan dengan konsep ni.Tengok la sendiri.
ade tulisan rumi,jawi,cina cuma tulisan india je yang takde


Nak ikutkan memang banyak pon bende2 yang dah ade banyak version.Contohnye kalendar kuda.Tapi biasanye kalendar kuda punye bulan Islam,pakai tulis dalam tulisan rumi je.Tapi bagi aku kalendar macam gambar dekat atas tu unik sebab kalendar tu adelah daripade company cina punye iaitu Tan Chong Motor Holdings