Monday, July 1, 2013

Pengembaraan UMUR (Utara-Timur) - Hari Kedua

Assalamualaikum, selamat sejahtera pade semua yang sudi membaca entri ni. Sebelum aku start menulis dengan lebih panjang lebar lagi, aku nak bagitau la serba sikit pasal entri ni. Entri ni bukanlah bertujuan untuk menunhjuk-nunjuk, angkuh, riak, bongkak atau seumpamanya. Entri adelah sekadar sebagai perkongsian pengalaman aku. Lagi satu,aku mintak maaf sebab walaupon entri adelah berbentuk pengembaraan, tapi tak berape banyak gambar yang aku ambik sebab aku yang drive. Kamera terlupa nak bawak. Guna phone pon tak berape jelas gambar die. Jadi aku hanye ambik sanpshot dari Foursquare je. Kalau ade gambar real, 30% adelah gambar daripade aku, dan selebihnye adelah ihsan google semata. Jadi, pade mereka yang teruskan bace, silalah, dan pade yang tak nak, dah besarkan... Jadi, pandai2 la.

Dalam entri sebelum ni (rujuk sini) aku dah ceritakan sikit la pasal hari pertama kitorang. Jadi, hari kedua ni dimulakan macam biasa la. Solat Subuh, mandi dan sebagainye. Kitorang mulakan perjalanan kitorang lebih kurang dalam pukul 9.00 camtu. Aku saje je pusing2 Alor Setar kejap sebelum memulakan perjalanan ke Perlis. Aku ade singgah dekat Shell dekat Alor Setar untuk isi minyak tu dan pekerjanya memang pure Kedah betol la. Naik tak paham aku dibuatnye

Sebelum ke Perlis, sempat jugak la ke Kuala Kedah kejap. Singgah je pon. Lalu la dekat jambatan dekat Kuala Kedah tu. Bukan selalu dapat ke sana kan.

ihsan gogle - jambatan ni la yang aku maksudkan

Lepas tu, kitorang berhenti kejap untuk bersarapan dekat Kuala Kerpan kalau tak silap. Kire dalam kawasan Jerlun jugak la rasenye. Mase tengah bersarapan tu, cuaca dah start mendung dah. Aku dah rase macam tak best la kalau hujan. Lepas tu, kitorang teruskanlah perjalanan.

Tak lame lepas tu, hujan pon datang melanda. Disebabkan name pon nak berjalan kan, aku pon saje menghala ke Arau dulu. Aku sebenarnye tak berape pasti kan. Asal nampak signboard Arau, aku terus ikut. Last2 jalan yang aku ikut tu betul2 sebelah tali air. Mak aku dah menggelabah sebab mase tu hujan dah lebat dengan air daripade tali air dekat sebelah jalan tu 'seolah-olah' nak melimpah sampai ke jalan. Akhirnye, sampai la jugak di Arau. Lepas tu, kitorang plan pulak nak ke Padang Besar. Kire lalu la jugak Kangar kan.


Mase on the way ke Padang Besar tu la hujan baru reda. Itu pon lepas lalu Kangar. Memang cantik suasana lepas hujan. Mase sampai dekat simpang Tasik Timah Tasoh tu, memang cantik la bukit2 batu kapur dekat Perlis tu nak2 bile kabus dah nak hilang. Sampai Padang Besar, tau2 je la kan...

ihsan google - tapi lebih kurang camni la


paham2 la

Bile balik dari Padang Besar, kitorang pegi pulak ke Kuala Perlis memandangkan aku sangat teringin nak ke Masjid Terapung dekat sane. Jadi, memandangkan waktu dah lebih dari masuk ketika tu, jadi kitorang pon solat la di masjid tersebut. Dekat masjid tu, boleh pulak terjumpa member sekolah lame dulu. Ape lagi, berbual la kitorang.

masjid ni la...

Selesai di Kuala Perlis, kitorang menghala semula ke selatan; bukan untuk balik sebaliknya untuk ke Penang pulak. Sebenarnya, Penang memang takde dalam plan kitorang. Tapi, memandangkan keesokan harinye kitorang akan ke Kelantan, jadi adelah baiknye kalau malam tersebut kitorang stay dekat Penang. Kire dah kurang sikit kot jaraknye.

gambar ni diambik on the way dari Perlis sebelum sampai Alor Setar mase tengah jam. kalau diperhatikan betul2 nampak Menara Alor Setar dalam gambar ni

Untuk ke Penang, dan memandangkan mase banyak lagi, aku pon plan ikut jalan lama dari Alor Setar straight ke Butterworth. Untuk makluman, aku memang suka ikut jalan lama berbanding highway sebab aku suka tengok pemandangan2 dekat tepi2 jalan tu.Dengan lalu dekat kaki Gunung Jerainye, pemandangan sawah padi. Memang syok la. Lagi2 pulak keadaan lepas hujan. Bayangkanlah betapa cantiknye pemandangan mase tu. Rugi tak bawak kamera rasenye. Kire lalu la bandar2 lain dekat Kedah ni. Kalau ikut highway, ape yang nampak? Biar lambat sikit, janji hati rase puas.

Gunung Jerai - ihsan google


kan banyak bandar yang kitorang lalu tu...

Akhirnye, lebih kurang dalam pukul 6 lebih, sampai la kitorang dekat Butterworth. Memang kitorang tak menyeberang ke pulau memandangkan malas nak patah2 balik. Benda pertama yang kitorang buat adelah cari hotel. Hotel yang kitorang pegi tu adelah Veenai Hotel. Kire ok la hotel tu. Lepas dapat hotel, barulah kitorang pegi makan, ape semua kan. Malam tu, kitorang hanya habiskan mase dalam hotel sebab bagi mendapatkan rehat yang cukup sebelom ke Kelantan keesokan harinye.


Tamatlah sudah hari kedua Pengembaraan UMUR ni dan kalau nak tahu entri untuk hari pertama, boleh la klik sini.

Jalan, jalan jugak...
Mai la bertwitter dengan cek @RidzwanMohamed

2 comments:

Tedi said...

memang susah kalo drive sendiri ni, byk pemandangan menarik tapi x dapat snap, maka Google Glass mungkin pilihan menarik :)

Ridzwan Mohamed said...

tu la pasal...mungkin betul jugak