Wednesday, September 5, 2012

Menyejuk Di Genting

Hari ni hari Rabu, 5 September 2012, merupakan hari yang aku takde kelas bagi keseluruhan hari tersebut. Maka daripade duduk bilik dengan melakukan perkara yang tak senonoh berpekdah, lebih baek la aku buat sesuatu macam jalan2 ke, membaca buku di perpustakaan ke, menolong orang mengembala lembu dekat2 kolej aku ke, jadik konduktor bas nak ke kampus ke, tolong pak guard clamp kereta student ke hape ke, janji berpekdah.

Daripade banyak2 tu, maka aku memilih untuk jenjalan. Sebenarnye bile tau je hari ni takde kelas, maka aku pon plan la kan. So, dari semalam lagi aku dah pegi booking tiket dekat Stesen Putra Gombak. Hargenye cume RM58 je. Aku rase melampau dari berbaloi kot sebab bas pegi-balik, kabel car pegi-balik, main dekat outdoor park ATAU makan tengah hari. Aku memilih untuk main sebab nak makan, dekat mane2 boleh makan. Tapi kalau nak main roller-coaster, bukan semua tempat ade roller-coaster macam dekat  depan Sogo.
tiket

Aku memilih untuk pegi pukul 9 pagi dan balik pade pukul 6.45 petang. Saje, biar lame2 duduk sane. Maka pade pukul 8.40 gerak la kitorang dari kolej pegi Putra Gombak.

Disebabkan kitorang tak menjamah ape2 pon sebelom gerak, maka kitorang berniat nak puase je terus mundar-mandir la carik makan la dulu setibanya di puncak Genting setelah melalui perjalanan 1/2 jam dengan bas dari Putra Gombak ke Genting Skypark dan 15 minit yang mendebarkan dengan menaiki cable car sebab ade suatu ketika tu, boleh pulak die berhenti dekat tengah2 tu. Ape lagi berayun-ayun la kene tiup angin.



hadui...gayutnye....


Dah lepas jumpe ape yang patut kitorang carik, maka start la pengembaraan kitorang ke outdoor theme park  tu. Maen punye maen sampai la hujan. Ingat tak ramai orang sebab hari bekerja kan, sekali ramai pulak orang tapi foreigner la. Masing2 mate lawa je + hidung mancung sebab majoriti foreignernye adelah orang Arab.
tu sebenarnye member aku sedang bersarapan megi. maklumla, student....ditambah pulak dengan harga barang dekat Genting mahal

Lepas makan dan lepak2 sementara tunggu hujan berhenti, kitorang pon sambong maen la. Tengah 'q' nak tunggu main, tau2 je hujan sekali lagi. Nampaknye rezeki tak menyebelahi kitorang mase tu. Mase tu dah la hujan, ditambah pulak dengan angin + kabus, bapak la sejuknye.




Lebih kurang dalam pukul 6 gitu, kitorang pon gerak la balik sebab bas pukul 6.45 yang tunggu dekat bawah. Timing baik je bile sampai2 je dekat Putra Gombak dan di saat aku mencintaimu memegang moto, aku untuk bukak kunci, maka azan pon berkumandang menandakan masuknye waktu fardhu Maghrib bagi kawasan KL dan kawasan sama waktu dengannye.

bayang la, air ni aku beli pagi tadi, tapi masih sejuk seperti dalam peti sejuk pade ketika gamabr ni diambik


3 comments:

Masmira Masri said...

pergh rjn giler smpai ke genting..hahaha...hujan plak eyh... rugi2...next time nk pegi kena kaji cuaca dulu la yer

Rapunzeel Cikilolo said...

musim hujan kang skang? tu la sejuk tu...

Ridzwan Mohamed said...

Masmira Masri: rajin tak rajin la...sebab daripade duduk dekat bilik sepanjang hari. memang tak sangka pon hujan sebab mase pagi tu memang cerah

Rapunzeel Cikilolo: tak tau la nak kate musim ke tak. dah la memang sejuk