Tuesday, September 25, 2012

Habis La Peragut...

Entri ni bukanla ade kaitan dengan profession seorang peragut atau cara2 untuk meragut dengan jayanye. Cuma entri ni adelah nak bagitau yang rupe2nye dekat Malaysia ni ade larian yang lain dari yang lain.

Ape mengena-kenenye antara peragut dengan larian pulak ni kan? Sebenarnye aku baru tau yang Malaysia ni ade anjurkan KL Rat Race iaitu satu larian yang disertai oleh badan2 korporat yang tidak ade kene mengena dengan tikus. Tak tau la mane datang 'rat' tu. Walaupon dah masuk kali ke-13 die ni dianjurkan melalui Bursa Saham, tapi ni lah baru aku tau.

Dalam larian ni, ade 2 kategori; satu kategori CEO, satu lagi kategori pekerja. Untuk kategori CEO, jauh die hanye 1 km dan pekerja pulak adelah sejauh 45 km. Ye la, kebanyakannnye CEO ni kan dah senior2 atau veteran kan, karang bagi 45 km, mau seminggu pulak tak datang keje.

Yang bestnye pasal larian ni adelah bab pakaian diorang. Biasenye kalau sebut je larian, mesti terpikirkan pasal orang lari pakai singlet, pastu ade tag nombor lekat dekat depan kan. Tapi untuk KL Rat Race ni, diorang kene pakai baju office. Maknenye kalau lelaki tu, kene la pakai baju macam nak pegi office; pakai kemeja siap bertie, tuck-in baju, tapi yang bezanya adelah bukan pegi office tapi pegi lari.
pakai baju ni. tapi pegi berlari

Kembali semula pade peragut ni tadi. Biasenye mangsa2 ragut ni adelah terdiri daripade orang2 yang bekerjaya. Belom pernah lagi aku dengar atau terbaca yang mengatakan ade pengemis yang cedera atau maut akibat diragut.

Jadi, kepade peragut2 ni, jangan tersalah ragut. Silap2 mangsa yang diragutnye tu lagi berstamina dari peragut. Silap2 rilek je boleh kejar moto lagi

4 comments:

ELeEa said...

owh...yeke?
unik ni...lari pakai baju keje =)

sephia sophia said...

kalo yg pakai kain camne? haha..

Lyaa Suriany said...

mmg unik hbsss

Ridzwan Mohamed said...

ELeEa: mmg unik la

sephia sophia:tak tau la...

Lyaa Suriany: tau takpe