Sunday, February 17, 2013

Sehari Di Ipoh

Baru2 ni aku ade pegi Ipoh. Tujuan die? Sesaje je jalan. Tengok keindahan alam...

Parent aku decide nak pegi naik tren dari KL straight ke Ipoh tu sebab nak merasa kan. Bile lagi nak merase kan naik tren ETS tu.

Tambang die adelah RM35 bagi orang biase, RM22 untuk warga emas. Dan untuk student, entah... Perjalanan die ambik masa 2 jam setengah.

ni tiketnye...

Aku dari KL pukul 12 dan sampai sane pukul 2.30. Sampai je Ipoh kitorang tak tau nak pegi mane. Last2 makan, solat, pastu jalan2 kejap. Tapi perkara pertama yang aku buat mase sampai adelah beli tiket balik. Beli je sebab takut2 kalau dah habis kalau beli lambat. Sebabnye punye la ramai orang. Nombor giliran aku mase tu 630 tapi nombor mase tu adelah 550 lebih. Jadi, bayangkanlah!


Bagi aku, ok la jugak tren die. Selesa la jugak. Mase pegi, laju die lebih kurang 120km/j gitu tapi mase nak balik laju die lebih kurang 140km/j lebih. Ikut driver la jugak kot. Aku dapat tau sebab ade skrin dekat situ. Siap tayang Tom & Jerry lagi tu.

ni gambar view yang aku mabik dalam tren area Batu Gajah time maghrib...

Aku dengar la orang kate Malaysia belum cukup syarat lagi nak buat keretapi yang lagi laju daripade tu sebab landasan yang sedia ade ni belum cukup besar atau lebar. Itu yang aku dengar2 la. Kalau diorang menipu, jadi aku menipu la sekarang ni.

3 comments:

Shaqir Ir Manz said...

ala, laju2 sgt pon x best..x dpt nk feel jalan jauh2...tpi org yg keje mungkin x suka la...kui3..... M'sia ni bukan besar...

Nurain Syahirah said...

Wah!! Bestnyer :D

Ridzwan Mohamed said...

Shaqir Ir Manz:betul2 setuju! kalau laju sangat ape yg nampak?

Nurain Syahirah:try lah