Thursday, October 13, 2011

Browser Pilihan Hati


Salam sejahtera semua.Kali ni aku nak cakap pasal pilihan.Sekarang ni semua orang yang hidup ni  ade pilihan.Kalau takde  pilihan tu berkemungkinan seseorang itu merupakan orang utan agaknye.

Sekarang ni ape yang kite pilih ni adelah berdasarkan isi hati kite.Malah,ketika memilih hati sama ada di pasar atau di kedai makan,kite akan memilih hati yang menarik hati kite dengan penuh hati2.Tapi disini bukan la memilih hati yang aku nak citer kan.Yang aku nak citerkan sekarang ni adelah pilihan browser sewaktu anda melayari internet.Ye la browser ni gunenye untuk melayari internet bukan digunakan untuk belayar atau melayari bahtera kan.

Dekat sini ape yang aku nak cakap browser pilihan hati aku adelah Google Chrome.Sebabnye aku rase beliau ni la yang menepati cita rase aku;laju,menarik,senang nak gune.Yang lain tu bukan tak suke tapi....Contohnye kalau Firefox,boleh kate setiap kali aku gunekan beliau setiap kali tu jugak lah beliau buat perangai dimana hang!Terpaksa la restart balik Firefox tu.Yang lain pasal Firefox ni ok la.

Kalau opera pulak,aku tak tau la progress web yang aku surf tu dah siap ke belum sebabnye kalau Chrome atau Firefox tu nampak progressnye sebab nampak bende bulat berpusing kat atasnye.Tapi Opera ni just tunjuk percentage atau element je.Tu yang aku kurang berkenan tu.IE lagi toksah cakap la punye la lambat mengalahkan komuter dari Mid Valley pegi Bank Negare.Colour pon nak dekat same kan;biru dengan kuning.

Aku ni punye minat dekat Chrome ni kalau aku pegi guna mane2 komputer yang takde Chrome.aku mesti download dulu.Pastu baru la surf internet.Contohnye macam dekat library tempat aku ni.Aku download pastu install.Naseb pc dekat library ni gune Deep Freeze yang mane setiap data selain data admin yang ade dekat pc tu akan hilang bile shut down atau restart.Bile habis je surf internet,aku terus shut down pc tu menandakan aku tak buat ape2 dekat pc terbabit.Aku ade je anti-Deep Freeze ni tapi bile pikir hak awam,maka aku cancel untuk menggunakannye.Kalau tak penuh la pc tu dengan data dari pelbagai data dari pelbagai lapisan masyarakat.Sementare tunggu download complete aku gune je la browser lain untuk dengar radio secare streaming.

Kalau dulu aku ade post masalah dengan Chrome ni,tapi sampai sekarang alhamdulillah,takde pon lagi.Nak tau entri mane,klik sini.

5 comments:

----- ----- said...

haha~~

ziraziz said...

sy pn guna chrome...sbb cekap dan pantas hehe...

missina said...

sama gk,,sblm tukr chrome tu,,widget follower wat hal,,bila dh install trus ok,,smpila slg,,

neway dtg sini bls kunjgn dan follow skali,,happy blogging,

alia zainol said...

alamak saya suka firefox..

Princess Solehah said...

kami pun suka Google Chrome :)