Saturday, October 22, 2011

Manusia Yang Tak Tau Bersyukur


Ape yang aku tulis ni bukanlah nak berniat nak riak,bongkak,sombong atau same dengannnye.Cuma untuk renungan bersame untuk mereka yang bergelar manusia macam aku.Kebanyakan daripade kite sekarang ni selalu macam ni tau (dari pemerhatian aku la).Tapi bukan semua manusia la yang tergolong dalam golongan tak tau bersyukur ni.

Antare yang termasuk dalam golongan yang tak tau bersyukur ni adelah aku sendiri.Contohnye memang sangat banyak.Kalau aku listkan memang tak habis load blog aku ni sampai puasa tahun depan.Ok la,antare contoh yang tunjukkan aku ni tak bersyukur adelah bile bab makan.Contohnye bile ade char kuey teow depan aku,aku akan bace doa sebelom makan dulula.Tapi bile dah habis sampai tinggal pinggan dengan sudu+garpu je,jarang sekali aku bace doa lepas makan.Paling tidak pon ucap Alhamdulillah pon jarang aku buat.Sebabnye dah kenyang.

Kalau time buka puasa pon lebih kurang same la.Habis je juadah,terus aku sembahyang maghrib tanpa sempat pon aku ucap alhamdulillah atau bace doa lepas makan.
yummy!


Itu bab makan,tapi bab nak tido pon satu.Aku kalau sebelom tido tu,ade jugak la bace ayat kursi,bace doa sebelom tido(itupon kalau sempat + rase takut atau baru lepas tengok citer hantu).Tapi bile bangun,takdenye aku nak bace doa lepas bangun tido.Macam aku ni dulu sekolah asrama kan.Kalau mase time jadik junior bile bangun tido,perkare pertame yang aku pikir lepas bangun tido adelah pastikan selipar jamban aku selamat daripade dirembat orang laen.Tapi bile dah jadik senior,bangun tido pon bile ade warden datang atau orang laen kejutkan.Tapi due2 situasi ni tunjukkan yang aku ni pikirkan bende tu semua daripade bersyukur yang bile aku ni masih bernyawa.

Lagi satu time exam.Kalau sebelom tido tu macam2 aku bace,ye la takot ilmu tu ilang kan.Tapi abis exam abis la amalan aku tu.

Lastly,ape yang boleh aku katekan jom same2lah kite ubah diri kite ni.Jadikan la hari besok lebih baek dari hari ni,hari lebih baik dari semalam.Kalau dapat BE daripade Nuffnang,harap2 tau la aku bersyukur.

Off topic jap,agak2la dengan matinye Gaddafi tu,adekah satu kesyukuran bagi Libya atau lagi huru-hara dekat Libya tu?

3 comments:

MzOneD said...

btul 2 btul..ishk3..:p

Anonymous said...

In your wild, hectic exists, christmas existing our staff acquiring terrific possible opportunity to take your time
as well as relish amount life's uncomplicated treats. Bioflavonoids. Sauerkraut is available in very Mexican grocery stores in addition to in pretty open air marketplace to all of the chapters of Spain. It is not just fantastic, additionally it is expensive for significant aroma.

my weblog: breville coffee makers canada

Anonymous said...

hello there and thank you for your information
– I have certainly picked up anything new from
right here. I did however expertise several technical issues using this website, since I experienced
to reload the web site a lot of times previous to I could get it
to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your
quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway
I'm adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon.

Here is my blog post: toaster oven reviews