Friday, March 9, 2012

Tak Payah Nak BERLAGAK Alim La!


AMARAN:
Ape yang aku tulis untuk korang baca kali ni MEMANG ade kaitan pon dengan yang hidup atau yang bakal mati!Jadi,kepada mereka yang terasa dengan entri ni,anda diberi dua pilihan iaitu yang pertame adelah tidak meneruskan untuk membaca entri ni dengan menggantikan masa untuk membaca entri ini dengan duduk di depan cermin sambil memuhasabahkan diri.Yang kedua pulak,boleh teruskan bacaan anda dan boleh la komen dekat ruang yang disediakan.Aku tak kesah pon sebab aku ni manusia biasa jugak.Lagi satu,jangan nak pandai2 hack blog ni kalau dah tak puas hati!Be professional ok.Entri ni juga bukan la menunjukkan aku ni seorang yang liberal atau ape.Cuma sekadar untuk bacaan berdasarkan situasi dekat Malaysia sekarang.Lagi satu kalau ade salah,harap maaf ye.Sebabnye aku ni manusia.Bukannye robot macam lambang android tu.


Sekarang ni aku tengok ramai manusia2 yang dekat luar sane yang bajet atau berlagak alim.Kononnnya dengan pakai jubah,kopiah,celak,serban dah cukup dah kealimannye.Lepas tu boleh buat sesuka hati je.Aku cakap betolla untuk mase sekarang ni iaitu dalam abad ke-21 ni atau dalam tahun 2000++ ni golongan2 macam ni paling tak boleh dipercayai.AKu cakap dekat sini bukan semua.Tapi hanya SEGELINTIR la.Tapi sebab SEGELINTIR ni la aku rase Islam dah dipandang serong.

Contohnye macam kes ayah aku ni.Kesahnye ade la sorang pakcilake pak cik tua datang ke rumah aku.Mula2 memang takde syak ape2 pon dekat pak cik tu sebabnye die tu dah la tua,pakai kopiah putih.Mula2 elok la die berbual dengan ayah aku die kate die ni tukang urut dari Sekinchan la.Lepas tu die pon elok je die urut ayah aku.Siap keluar ape entah yang tunjukkan die ni tukang urut.Lepas tu die mintak RM400 untuk bayaran die la.Baki nanti die pulangkan selewat-lewatnye 3 hari.Ayah aku bayar je la.Last2 mak aku syak yang ayah aku ni dah 'terkena' dengan pak cik tu.Mak aku kate adelah yang pak cik tu entah tiup ke sembur ke dekat ayah aku sebab ayah aku macam ikut je kate pakcilake pak cik tu.Tapi sedar2 pon dah terlambat sebab mase tu pak cik tu pon dah berambus dah.

Lepas tu lagi satu punye cerita la kan kekadang orang2 yang bajet alim ni punye personal hygiene ni aku boleh kate ZERO 0!Sebabnye aku pernah sekali sembahyang sebelah diorang ni.Kembang kempis hidung aku dibuatnye.Bukan ke Nabi sendiri menyuruh pakai bau-bauan?Ade sekali pulak lepas tu lepas diorang bersugi nyaris kaki aku jadik tempat diorang sembur air kumur tu.

Kekadang aku tengok ade jugak jenis2 orang macam tu tadi,kalau dekat masjid,bukan main dengan khusyuk dengan doanye la.Tapi lepas habis sembahyang,buat port dekat belakang tu gelak kuat2.Mungkin la diorang tengah dok berbincang pasal agama ke ape ke,tapi aku rase tak perlu la gelak sampai ganggu jemaah lain yang tengah sembahyang sunat.Kadang2 diorang punye gelak tu bawak sampai la ke kedai makan.Kalau dekat kedai makan tu memang la takde sape pon yang nak marah kalau nak bising ke ape ke.Tapi pikir la sikit yang awak tu semua pakai jubah,serban,kopiah.Jage la adab tu.Paling tak boleh blah siap berkepul asap rokok.Ngalahkan die sorang yang boleh hisap rokok.Ape kate orang non-muslim kalau diorang nampak?Aku rase kalau diorang nak buat tabiat macam tu,tukar le baju tu dulu.
aku tak kesah sebab ular pon hisap rokok....


Kali ni daripade cerita akak aku pulak.Kesahnye adelah die pergi naik bas.Bas berhenti2 ni biasa la kan ramai orang,nak berebut tempat duduk la kan.Lepas tu adela pak cik tua ni berdiri la kan.Lepas die tengok ade geng budak2 muda yang duduk dekat situ,die pon mula keluar hadis die dalam bahasa Arab.Tau2 je kawan akak aku tadi tersenyum.Nak tau ape maksud kononye 'hadis' yang dibace pak cik tu tadi?Hendak la kamu mandi selepas kamu berjimak.Ade ke kaitan antare jimak dengan utamkan mereka yang lebih memerlukannya?

Kebelakangan ni,aku tengok banyak statement2 yang mengaitkan parti2 politik ni dengan ayat al-Quran dengan hadis.Terutamenye dalam facebook.Tak bukak fb,tak best pulak.Tapi bile bukak ade sesaje bende2 ni semua.Ok dekat sini aku bukan la nak back up mane2 pari politik atau ape.Islam dengan politik memang dah tak boleh dipisahkan kan pon.Kan siap ade care2 politik dalam Islam kan.
contoh politik terbaik... Kota Constaninople akan jatuh ke tangan ketua yang baik,tentera yang baik,dan rakyat yang baik
Tapi yang aku tak puas hati sekarang ni dalam konteks di Malaysia sukati je kate bile masok parti ni jadik kafir la,masok parti ni masuk syurga la,tuduh parti ni sesat la.Boleh pulak macam tu ek!Lepas tu keluar la hadis2 dan aku tak tau la yang hadis tu sahih ke tak.Kalau macam tu,makin ramai la orang jahat dekat luar sane tu sebabnye contoh la diorang ni semua dah masok parti tu,maka dengan sewenang-wenangnye diorang boleh la buat jahat sebab dah DIJAMIN masok ke syurga.Banyak cantik.

Sekarang ni masih lagi angkara media sosial seperi fb ni lagi.Aku tengok la kan ade la sorang friend aku ni punye status penuh la dengan die punye hadis la,share artikel agama la,nasihat la.Tapi bile aku tengok,die punye care hidup seharian die macam tu jugak.Aku tengok takde pon die buat seperi mane bende2 yang die share dekat fb tu.By the way,aku hargai die punye share2 die tu.Kekadang daripade tu aku dapat info.Bende ni aku dapat kiaskan macam orang bogel pergi downtown(sebab baju murah2)tapi semua tu bukan untuk die.
media sosial...


Sekarang ni kan dah zaman it kan.Jadi segala pertanyaan,video atau artikel yang berkaitan dengan agama memang mudah didapati.Jadi,bende2 ni semua bukan lesen untuk sewenang-wenangnye jatuhkan hukum.Sebabnye BUKAN SEMUA artikel tu semua betul.Silap orang kafir lahanat yang edit bende tu lepas tu upload supaya orang ISLAM yang bace.Lepas tu lagi satu,aku cukup tak suka kalau bende2 ni semua artikel berantai.Contohnya,kalau anda sayangkan.../kalau anda tidak share....sesuatu akan terjadi pada anda.Siape die nak tentukan qada' dan qadar ni.
lagi satu media sosial...

Last sekali,bagi aku la kan,setakat ni aku paling suka tengok cara orang berdakwah adelah macam dalam rancangan GPS Iman dekat TV3 tu.Bagi aku,diorang berdakwah sempoi je.Sambil duduk atas moto atau sambil minum,diorang boleh je keluarkan ayat al-Quran atau hadis.Lagi satu diorang berdakwah dengan style orang sekarang iaitu dengan cara die bercakap,care die berpakaian,memang bagi aku terutamenye golongan belia boleh terima.Cube korang bayangkan kalau dengan pakai jubah korang pergi tegur mat2 rempit.Aku rase ade mau kene gilis dengan mat rempit tu semua.Aku rase dengan care2 macam tu semua baru boleh diterima sebab maklum la zaman sekarang...Nak berdakwah mesti ade strategi,bukan secare semborono je.

6 comments:

Anonymous said...

bodoh je entri ko ni..hahahah

Ridzwan Mohamed said...

setiap org ade kebodohan dan kepandaiannye sendiri ok ANON!

hecker said...

Berfikir biarla mengunakn akal, berkata2 biarla senang untk d dngar,, jngn la melihat keburukn org lain yg brada d sklilng kta. Cubala nilai diri sndiri dulu adakah sempurna mahunya..

shameel Iskandar said...

entry yg bagus. sebab dlm sesetngah kes aku pun tak berkenan jugak dgn si berjubah agama ni.

Paling aku benci dgn golongan berjubah agama yg memelayukan islam. Apa kejadahnya, bila org bukan islam masuk islam dipaksa tukar nama bapa(bin/bt) kepada Abdullah.Tak pernah nabi buat benda karut ni

Sam FireFlow said...

Ridzwan Mohamed,
kadang2 kasar juga cara ko menyampaikn tapi bg aku ko tulis tu mmg btl ramai org islam belagak diri dia mulia + baik tapi x semua mcm tu.. Skrg ni org byk mempergunakn nama islam utk buat keburukkn.. hanya allah saja yg tahu. wallahualam.

Anonymous said...

Bukan jubah,serban sebakul tu yg salah...Yg bersalah sudah semestinya empunya badan...Kerana seorang punya hal..habis semua terpalit..Agak tidak adil sebenarnya...Mentaliti kita harus ke hadapan secara keseluruhanya,Semua orang antara memang tidak boleh menafikan seorang anak muda yg tidak dkenali ketika hayatnya tetapi menjadi sebutan seluruh dunia sewaktu dia meninggal...Akan tetapi tidak dinafikan juga pastinya menggelengkan kepala kerana cara berpakaian tidak seiring pada perwatakan...Saya bukanlah bajet bagus atau apa saja..pastinya ingin berkongsi apa yg saya rasa sahaja..Wallahu'alam..:-)