Tuesday, October 9, 2012

Menjawab Soalan Kontroversi!

Alhamdulillah, lebih kurang pukul 10.30 pagi tadi, maka tamat la paper yang ketiga dalam final kali ni yang bername Management Information System(MIS).


lega dah habis...

Berbalik pade tajuk, yang menjadi kontroversi disini adelah antare aku dengan subjek ni; MIS.

Kesahnye begini.... Hari Sabtu lepas, kertas2 ujian yang dah dibuat mase dulu telah pon dibagi kepada tuannnye masing2. Dalam pade tu, aku ni menunggu la mane peginye kertas aku. Orang lain dah dapat, aku tak dapat2 lagi. Tetiba je member aku yang tolong bagi2 ni tadi tanya aku. Lebih kurang camni la perbualan die. Aku Wan dan member aku tu Nan.

Nan : Kau datang tak mase test dua ni dulu?

Wan: Datang la. Kenape?(dengan muka innocentnye)

Nan: Kertas kau takde ni. Cube kau tanye balik puan.

Wan: What?! (macam tak boleh terima kenyataan)


terkejut la jugak bile kate paper aku takde

Maka selepas itu aku pon dengan segera tepon lecturer aku. Aku langgar je polisi aku sendiri iaitu hujung minggu tak boleh kacau.(siap ade polisi). Dialog aku dengan lecturer aku (setelah memperkenalkan diri dan nyatakan tujuan tepon dia) pulak lebih kurang camni:

Aku: Betul ke kertas saya takde puan?

Puan: Betul. Puas saya cari dekat bilik saya. Tak jumpa. Awak datang tak mase test tu?

Aku: Datang la puan. Mungkin name saya termasuk dalam seksyen(kos lain pon ade ambik subjek ni) lain kot puan. Kos lain tu pon ade name Ridzuan.

Puan: Saya dah tanya dah dengan lecturer lain. Diorang kate takde.

Selepas beberape lame asyik ulang bende2 yang lebih kurang same ni pulak topik die.

Puan: Awak habis exam bila?

Aku: 17 haribulan!

Puan: Macam ni la. Sekarang ni saya takde dekat KL. Kalau hari Isnin dalam pukul 12 awak boleh call saya tak?

Aku: Haa... Boleh la tu. Maknenye lepas kuiz la kan(kebetulan ade kuiz MIS hari Isnin walaupon tengah final). Kuiz kite pukul 11 kan?

Puan: Ooo kalau macam tu kuiz takde la. Awak tolongkan informkan dekat yang lain....

Aku: Boleh puan. Jadi saye boleh informkan dekat yang lain ye.


dalam pade tu, suka jugak bile kuiz cancel

(2 kali aku tanye betul ke tak kuiz ni cancel seolah-olah tak percaya ditambah dengan keterujaan yang teramat). Bagi perbualan hari Sabtu, cukupla sampai situ kot...

************************************************

Lepas aku bagitau dekat member2 aku yang lain pasal kuiz yang cancel tu, tetibe je ade sorang member aku tanye yang kuiz tu ditunda pade mase lain ke atau dibatalkan terus. Aku pon terpikir betul jugak ape yang ditanye member aku ni... Nak tepon balik puan rase segan pulak. Jadi aku rase baik aku call keeseokan harinye iaitu hari Ahad.

Nak dijadikan lebih panas kontroversi ni, satu call pon yang aku buat hari Ahad mase tu tak berjawab. Habis 9 sen sebabnye walaupon baru 2 saat operator voice message tu cakap, habis ditolaknye 9 sen. Aku pulak call die 4 kali hari tu iaitu dalam pukul 11 lebih, 1 lebih, 4 lebih dan 8 lebih. Semuanye operator tu yang jawab. Dah rugi 36 sen!

************************************************

Maka hari Isnin (hari yang takde paper) yang ditunggu pon tibe. Ye la dah name hari takde paper, maka bangun agak lambat sikit la kan. Dalam aku tengah dibuai indah mimpi tu, tetibe je phone aku berbunyik dan tertera nombor lecturer dekat screen. Perbualannye pulak lebih kurang camni pulak.

Puan: Awak ade call saya kan semalam? Ada apa ya?

Aku: Saya cuma nak confirmkan yang kuiz hari ni tu batal. Lagi satu kawan saya tanya yang kuiz ni batal terus ke atau tunda pade tarikh lain?

Puan: Oh, pasal tu ke. Memang takde kuiz tambahan.

Agaknye die tak save kot nombor aku. Lepas tu agaknye baru die cam suara aku.

Puan: Ridzwan, dah puas saya cari dekat office saya ni. Tak jumpa pun. Awak pasti awak datang hari tu?

Aku: Saya ingat test mase tu petang kan. Saya ada saksi puan.(aku dah mula nak keluarkan hujah ibarat dalam perbicaraan khalwat dah!)

Puan: Takpe la kalau macam tu.

Die pon letak tepon die....

Tak lame lepas tu, dalam pukul 11 macam tu, sekali lagi lecturer aku ni call aku.

Puan: Ridzwan, jadi macam mana dengan kes awak ni kalau saya tak jumpa kertas awak.

Aku: Errr....(tak tau nak jawab ape. Takkan aku nak jawab bagi full mark terus kan)

Puan: Camnilah, kalau awak buat balik test dua awak ni boleh?

Aku: Gulp(telan air liur). Err bile puan...?

Puan: Hari ni. Boleh?

Aku: Kalau esok tak boleh puan. Senang sikit lepas jawab final, saya jawab test. (padahal tak ready lagi mase tu ditambah tak nak masuk kampus hari Isnin sebab kena pakai formal)

Puan: Awak pasti nak buat esok?

Aku: Ya, puan. Senang sikit saya rasa.


okay...kene retest!

Lepas daripade tu, aku kena bahan la kan sebab orang lain jawab satu paper dalam sehari tapi aku jawab dua paper kan. 

Mase tengah lunch, phone aku sekali lagi berbunyik iaitu lecturer aku tu lah yang call aku.

Puan: Saya ada benda nak cakap sikit dekat awak.

Aku: Apa dia puan? (aku dah pikir pasal kena retest balik la ni)

Puan: Saya dah jumpa balik kertas awak....

Aku: Hah, ye ke. Alhamdulillah...kalau camtu. Errr puan jumpa kat mane ye?

Puan: Adalah....saya nak mark awak punye kertas ni.

Aku: Ok la puan.

Fuh... Aku cakap betul la mase tu, serious lega gile. Tadi mase lepas jawab exam tadi mase nak hantar(kebetulan lecturer tu jadi pengawas hari ni), aku pon letak la dekat kos aku punye tempat sambil cakap dekat die "jangan hilang lagi ye puan", sambil menyengih ke arah die.

jangan hilang lagi ye puan...

Hehehehehe.....




7 comments:

kotak bulat said...

trolololoo... hehhehe

Ridzwan Mohamed said...

hehehehe

Mya said...

entertaining! hee:D

-meeSUPERGIRL- said...

amboi pnjgnye cte dy hehe

Ridzwan Mohamed said...

Mya: thanks...XD

-meeSUPERGIRL-: takpe...janji hati puas!

HannaNana Swift said...

huawawa, klaka la crite nie! :D

Ridzwan Mohamed said...

klakar ke.btw thanks sbb membaca!